Lean alapú komplex működésfejlesztés

lean_tanácsadás

Lean tanácsadás – Működésfejlesztés

 

Az elmúlt évtizedben több tucat magyarországi vállalatot volt módunkban megismerni. Ezek sok tekintetben eltértek egymástól, pl. iparág, méret, tulajdonosi szerkezet, a nyereségesség tekintetében. Ugyanakkor néhány közös dolgot is felfedeztünk: szinte mindenütt dolgoztak rendkívül tehetséges, lelkes munkatársak, vezetők, de a vállalatok – néhány kivételtől eltekintve – mégis jóval saját potenciáljuk alatt teljesítettek, teljesítenek. Ez akkor is igaz volt, ha a vállalat sikerrel vezetett be korszerű módszereket, jól választotta ki tanácsadóit.

Akkor hát mi lehet a probléma? A vállalat – az emberi testhez hasonlóan – egy rendkívül komplex organizmus. Ezért az egészségének fenntartása vagy szükség esetén a gyógyítása is bonyolult. A tüneti kezelések legtöbbször nem hoznak tartós gyógyulást. A még oly kiforrott vezetői koncepciót gyakran nem értik, vagy nem (legfeljebb csak formálisan) támogatják a beosztottak. Az elindított változások megrekednek, a bevezetett módszerek eredménye pár hónap múltán a bevezetés után demonstráltnak (és a vezetők által elvártnak) a töredéke lesz.

Mi tehát akkor a megoldás? Véleményünk, tapasztalatunk alapján a komplex megközelítés, mely egy kiforrott szemléletre, módszertanra épül. Erre a legjobb kifejezés: lean alapú komplex működésfejlesztés.

A lean szemlélet

 

A lean szemléletnek a teljes vállalatot át kell hatnia, tehát az összes folyamatot és szervezeti egységet, sőt a cég határain is túl kell mutania. A gyakorlat oldaláról nézve az a legjobb megoldás, ha a komplex működésfeljesztés ez esetben is egy alapos felméréssel (Analízissel) indul. Ilyenkor sok minden kiderül a vállalatról, gyakran olyasmi is, amelyek a felső vezetőkben, tulajdonosokban korábban nem tudatosodtak. További előny a vállalat számára, hogy az analízis kedvezményes díjazású, s lebonyolítása nem jár projekt megrendelési kötelezettséggel.

A felmérés eredményeire lehet egy olyan projektet felépíteni, mely:

  • alapjaiban ragadja és oldja meg a problémákat
  • nem csak az értékteremtő, hanem a vezetési és támogató folyamatokra is kiterjed (pl. vezetői informatikai és vállalatirányítási rendszerek, motiváció, teljesítmény menedzsment, változás menedzsment)
  • nem csak kitűzi a változások irányát, hanem végig is követi ezeket, és olyan rendszereket épít ki, melyek biztosítják a pozitív változások tartósságát
  • gondoskodik a szükséges szervezeti átalakításokról és dolgozói képzésekről is

Természetesen egy ilyen átfogó projekt sok erőforrást igényel. Tanácsadóink akár hónapokon át a helyszínen tartózkodnak, hogy a szükséges folyamat- és szervezetfejlesztés, a változások valóban bekövetkezzenek és tartósak legyenek, és hogy a vállalat jelentős előrelépést tegyen a versenyképesség javulása és a pénzügyi sikeresség terén, mindezt a lean eszköztárának hathatós segítségével.

Lean módszerek

 

A módszer alapjai hasonlóak a „hagyományos” hatékonyságnövelő projektjeinkhez, de ötvöztük azokat a lean módszertannal. Így összetettebb, jelentősebb és még tartósabb eredményeket tudunk elérni partnereinknél, mint a két jól bevált módszertannal külön-külön.

Azoknak ajánljuk ezt a projekttípust és módszertant, akik egyaránt szeretnének rövidtávon is realizálódó eredményeket, változásokat, ugyanakkor a szemléletre is kiterjedő, a hosszú távú fejlődést biztosító, mélyebb változásokat a működésükben – vállalva az ezzel járó nehézségeket, erőfeszítéseket is.

 

Lean tanácsadás – Működésfejlesztés – Folyamatfejlesztés

Lichtenberg Kft.